Van der Helm | Logistics

Van Der Helm Logistics informeert: NEa handhaving bij CBAM

Vanaf 1 januari 2026 treedt een striktere handhaving in werking voor iedereen die CBAM-goederen (Carbon Border Adjustment Mechanism) invoert in de Europese Unie. Alle invoerders moeten niet alleen een toelating hebben, maar ook jaarlijks een geverifieerde CBAM-aangifte doen. Daarnaast worden invoerders verplicht om te betalen voor de CO2-uitstoot door middel van CBAM-certificaten.

In aanloop naar deze datum geldt er een overgangsperiode waarin CBAM-aangevers de tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving. Tot 1 januari 2026 zijn importeurs al verplicht om per kwartaal te rapporteren over de CO2-uitstoot van de geïmporteerde goederen. De NEa heeft hiervoor een wegingskader opgesteld om CBAM-aangevers meer duidelijkheid te geven.

Verwachtingen van de NEa tijdens de overgangsperiode

Het wegingskader van de NEa beantwoordt belangrijke vragen en biedt richtlijnen voor CBAM-aangevers. De belangrijkste punten zijn:

  • Verplichtingen tijdens de overgangsperiode: CBAM-aangevers moeten elk kwartaal rapporteren over de CO2-uitstoot van hun geïmporteerde goederen. Dit is bedoeld om ervaring op te doen en vertrouwd te raken met de rapportage-eisen voordat de definitieve regelgeving ingaat.
  • Gevolgen van niet-naleving: Als een CBAM-aangever geen of een onjuist rapport indient, kan de NEa handhavend optreden. Dit kan leiden tot boetes en andere sancties.
  • Boetes en sancties: De NEa heeft de bevoegdheid om boetes op te leggen aan CBAM-aangevers die hun rapportageplicht niet nakomen. Boetes worden opgelegd afhankelijk van de ernst en de frequentie van de overtreding.
  • Onderscheid tussen grote en kleine importeurs: Het wegingskader maakt een onderscheid tussen grote en kleine hoeveelheden import en de daarmee gepaard gaande ingebedde emissies. Dit betekent dat de handhaving proportioneel zal zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de omvang van de import en de bijbehorende emissies.

Evaluatie en bijstelling van het wegingskader

Het huidige wegingskader heeft betrekking op de CBAM-rapporten over het derde en vierde kwartaal van 2024. Na deze periode zal de NEa het wegingskader evalueren en, indien nodig, bijstellen. Dit om te zorgen dat de regelgeving effectief blijft en aansluit bij de praktijk van CBAM-aangevers.

Voorbereiding op 2026

Van Der Helm Logistics adviseert alle CBAM-aangevers om deze overgangsperiode serieus te nemen en zich goed voor te bereiden op de definitieve regelgeving die vanaf 2026 van kracht wordt. Het op tijd en correct rapporteren van CO2-uitstoot is essentieel om boetes en andere sancties te voorkomen.

Met deze maatregelen wil de NEa bijdragen aan een transparante en eerlijke handel in de Europese Unie, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op het milieu en de uitstoot van broeikasgassen.

Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving en hoe jij je hierop kunt voorbereiden, kun je contact opnemen met onze customs services specialisten.

Industrieën

Oplossingen

Open sollicitatie
Name(Vereist)
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Sollicitatie
Name(Vereist)
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Contactgegevens
Name(Vereist)