Het Europees Parlement heeft ingestemd met een ingrijpende btw-hervorming die grote gevolgen zal hebben voor e-commerce platforms en grensoverschrijdende handel binnen de EU. De nieuwe regels, die vanaf 2030 ingaan, maken online platforms mede-verantwoordelijk voor btw-afdrachten en digitaliseren btw-rapportages.
Platformen verantwoordelijk voor btw-afdracht
Een van de belangrijkste wijzigingen is dat online platforms vanaf 2030 btw moeten afdragen voor diensten die via hen worden aangeboden, als individuele dienstverleners dit niet doen. Dit moet een einde maken aan oneerlijke concurrentie, waarbij traditionele bedrijven wel btw betalen en sommige online verkopers deze verplichting omzeilen.
Lidstaten krijgen de mogelijkheid om kleine en middelgrote ondernemingen vrijstelling te verlenen, maar voor grote e-commerce platforms betekent dit een nieuwe verplichting om te voldoen aan btw-regels in alle EU-landen waarin zij actief zijn.
Digitale facturering en strengere controle op grensoverschrijdende handel
De btw-rapportage voor internationale transacties wordt volledig gedigitaliseerd. Bedrijven moeten vanaf 2030 online facturen versturen en automatisch btw-gegevens rapporteren aan de belastingdienst. Dit stelt belastingdiensten in staat om btw-fraude sneller en effectiever op te sporen.
Ook het bestaande One Stop Shop (OSS)-systeem, dat in 2021 werd geïntroduceerd om btw-afhandeling binnen de EU te vereenvoudigen, wordt verder uitgebreid. Hierdoor kunnen meer bedrijven via één portaal en in één taal aan hun btw-verplichtingen voldoen.
Minder administratieve lasten, meer btw-inkomsten
Volgens de Europese Commissie kunnen de lidstaten met deze hervorming jaarlijks zo’n 11 miljard euro aan gemiste btw-inkomsten terugvorderen. Voor bedrijven zelf zou dit leiden tot een besparing van 4,1 miljard euro per jaar aan nalevingskosten en een verlaging van registratie- en administratieve kosten met 8,7 miljard euro over een periode van tien jaar.
Wat betekent dit voor bedrijven?
Voor bedrijven die internationaal zakendoen binnen de EU wordt btw-afhandeling eenvoudiger, maar ook strenger gecontroleerd. De digitalisering van facturering en rapportage betekent minder papierwerk, maar ook minder ruimte om fouten te maken.
E-commerce platforms moeten zich voorbereiden op hun nieuwe rol als btw-verantwoordelijke partij. Dit vraagt om aanpassingen in hun systemen en mogelijk hogere kosten voor naleving van de regels.
Met de invoering van het VAT in the Digital Age (ViDA)-pakket zet de EU een belangrijke stap richting een transparanter en efficiënter btw-stelsel.
Van der Helm als jouw specialist in douane en btw-afhandeling
De aankomende wijzigingen maken het nog belangrijker om een betrouwbare logistieke en douanepartner te hebben die jouw btw-afhandeling en compliance volledig ondersteunt. Van der Helm Logistics is gespecialiseerd in douanezaken en belastingverplichtingen voor internationale handel, en helpt bedrijven bij een soepele overgang naar de nieuwe btw-regels.
Wil je weten hoe deze veranderingen jouw bedrijf raken en hoe je hierop kunt inspelen? Neem contact met ons op voor advies op maat.